czwartek, 2 sierpnia 2012

Kopytka

Składniki:

500 g ziemniakOw ugotowanych
 1 szkl mąki pszennej
 1 jajko
Przygotowanie:
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce lub dziabiemy tłuczkiem. Dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. dzielimy na cześci i formujemy cienkie wałki. Kazdy wałek kroimy po skosie w drobne kluseczki.Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 1-2 minuty po wypłynięciu. Wyciagamu łyżka cedzakową i przelewamy zimna wodą.

7 komentarzy:

  1. mmm <3 najlepsze z bulka tarta i duuuza iloscia cukru!

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki nie jadłam!
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko, dziękuję za brak zbędnych zdań! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ziemniakow ma byc tyle przed czy po ugotowaniu ? ?:)

    OdpowiedzUsuń