wtorek, 19 listopada 2013

Mini pizze


składniki:
50g drożdży
3i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 jajko
5 łyżek oleju
mały słoik koncentratu pomidorowego
bazylia, oregano , tymianek
200 g szynki
200 g sera żółtego
Przygotowujemy rozczyn (drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy wodą dodajemy łyżkę kopiastą mąki).Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce i kiedy podrośnie mieszamy go z pozostałą mąka , jajkiem oraz oliwą. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość miękkie, jeżeli jest zbyt twarde należy dodać odrobinę letniej wody i dalej wyrabiać do uzyskania pożądanego efektu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy je tak aby powstały nam prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 na 15 cm.Każdy prostokąt smarujemy cienko koncentratem i posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Układamy szynkę, ser i zwijamy jak roladę i kroimy plastry grubości około 2 cm. Powstałe pizzetki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut( do zezłocenia)

SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam ;) Tylko trochę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały pomysł, takie "ślimaczkowe" pizze wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne na imprezę! chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak. Takie coś poproszę pięknie :)))
    A to nowe "ubranko blogowe to na dłużej czy tylko chwilowo?

    OdpowiedzUsuń
  5. no chyba na dłużej jednak... Ładne ;>?

    OdpowiedzUsuń