Składniki:
250 g soczewicy czerwonej
2 cebule
1 łodyga selera naciowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów krojonych
1.2 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
200 g makaronu małe "małe muszelki"
sól i pieprz do smaku
1 kulka mozzarelli
3 szklanki wody
1 liść laurowy
natka pietruszki 1 pęczek
kwasek cytrynowy
Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z 1 obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym. Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut. Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy 1 pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńPyszna .. do tego ta mozzarella - jest niebiańsko ..
OdpowiedzUsuń