poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Zupa ze swiezych pomidorow z kluseczkami i bazylią

Przy okazji robienia przecierów z pomidorów na zimę ugotowałam zupę pyszną, pomidorową z kluseczkami i bazylią. I ja i mój narzucony uwielbiamy zupę pomidorową a ze świeżutkich pomidorów to  najbardziej ;)

Zupka gotowana na wywarze mięsno-warzywnym.


Składniki:
  • wywar mięsno-warzywny lub kostka rosołowa,
  • około 0,7 litra przetartych pomidorów,
  • 3 łyżki smietany,
  • kilka listków bazylii posiekanej,
  • sól pieprz kwasek cytrynowy, cukier
  • makaron jaki lubimy , u mnie zacierka i jakieś dziwne małe kółeczka ;)
Przygotowanie:


Przygotowanie banalnie proste! Gotujemy wywar na mięsku i warzywkach, solimy go oczywiście. Kiedy wywar juz jest gotowy wyciągamy mięso i warzywa a dodajemy przecier pomidorowy. gotujemy chwilkę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem do smaku(wszystkiego oprócz soli dosłownie szczypta ...)    Zabielamy odrobiną śmietany.
Podajemy z ugotowanymi kluseczkami. Dekorujemy odrobiną bazylii. Pycha i znika raz dwa!
Smacznej zupki !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz