czwartek, 17 października 2013

Nadziane kotlety ziemniaczane




1 kg ziemniaków
1 jajko
1 pęczek szczypiorku
½ szkl mąki pszennej
350 g pieczarek
1 cebula
3 kulki mrożonego szpinaku
30 dag żółtego sera
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
bułka tarta i jajko do panierki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku


Ziemniaki gotujemy najlepiej dzień wcześniej, mielimy w maszynce.

W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i podsmażamy lekko. Dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.
Do osobnego garnka przekładamy większą część podduszonych pieczarek. Z pozostałej, mniejszej części pieczarek przygotowujemy sos. W tym celu blendujemy pieczarki wraz z sokiem który puściły, dodajemy sól i pieprz do smaku.

Z większej części pieczarek przyrządzamy farsz. Dodajemy do nich ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szpinak rozmrożony oraz sporo pieprzu i soli. Lekko miksujemy blenderem. Dodajemy starty na grubych oczkach ser. Mieszamy do połączenia się składników.

Do zmielonych ziemniaków dodajemy posiekany pęczek szczypiorku oraz 1 jajko. Dodajemy mąke i wyrabiamy elastyczne ciasto.


Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy płaski placuszek, nakładamy farsz i zalepiamy formując nieduże , jajowate kotleciki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz bułce i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu. Podajemy na ciepło z przygotowanym wcześniej sosem z pieczarek.

3 komentarze:

  1. mmm uwielbiam takie kotleciki, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pragnę ich. Całym mym jestestwem ich pragnę... Czuję ślinę ściekającą z kącika mych ust. Mniam....

    OdpowiedzUsuń