sobota, 9 czerwca 2012

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Sezon na truskawki trwa! dziś miałam smaczek na  pierogi z truskawkami ... no to zrobiłam!! Wyszły pyszne. Ciasto pierogowe robie z  jednego przepisu od zawsze. Jest proste i pasuje do pierogów z każdym nadzieniem. Jest delikatne i elastyczne.

Ciasto - składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • około 1 szkl goracej wody ( ja wlewam na oko)
Na farsz:
  • truskawki
Dodatkowo:
  • śmietana,
  • cukier waniliowy,
  • cukier


Ciasto robi się bardzo łatwo. Wystarczy do mąki dolewać wodę i mieszać az do uzyskania  jednej kuli ciasta którą następnie trzeba kilka minut ugniatać. Kiedy ciasto juz jest miękkie i elastyczne pakujemy je do woreczka foliowego i pozostawiamy na około10-15 minut żeby "odpoczęło" wtedy jest naprawdę delikatne i elastyczne i mozna rowałkować je na baaardzo cieniuteńki placek.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka. Truskawki kroimy w kosteczkę ( można wkładac połówki lub nawet całe ale ja lubię kosteczkę)i nadziewamy nimi kółka. Zalepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. Podajemy polane smietaną z cukrem.

Smacznego!!!!

2 komentarze: