Ciasto - składniki:
- 0,5 kg mąki,
- około 1 szkl goracej wody ( ja wlewam na oko)
- truskawki
- śmietana,
- cukier waniliowy,
- cukier
Ciasto robi się bardzo łatwo. Wystarczy do mąki dolewać wodę i mieszać az do uzyskania jednej kuli ciasta którą następnie trzeba kilka minut ugniatać. Kiedy ciasto juz jest miękkie i elastyczne pakujemy je do woreczka foliowego i pozostawiamy na około10-15 minut żeby "odpoczęło" wtedy jest naprawdę delikatne i elastyczne i mozna rowałkować je na baaardzo cieniuteńki placek.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka. Truskawki kroimy w kosteczkę ( można wkładac połówki lub nawet całe ale ja lubię kosteczkę)i nadziewamy nimi kółka. Zalepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. Podajemy polane smietaną z cukrem.
Smacznego!!!!
Pięknie i sezonowo. Chce się jeść!
OdpowiedzUsuńależ pyszności :))
OdpowiedzUsuń