czwartek, 20 czerwca 2013

Kremowa zupa porowa

Z braku czasu i chęci zjedzenia czegoś pysznego, do gara dziś wskoczyły pory  z których powstała
błyskawiczna i pyszna zupka krem..



Do przygotowania zupki dla dwojga potrzebować będziemy:

  • masło - 2 łyżki
  • por ( białe części) - 2 szt
  • cebula ( średnia) - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki ( można mniej lub wiecej wedle uznania i swojego smaku)
  • seler naciowy - 2 łodygi
  • ziemniaki - 2 szt średniej wielkości
  • wywar warzywno - mięsny - 1,5 szklanki (lub kostka rosołowa)
  • śmietana kremówka - 1/2 szklanki
  • szczypiorek do dekoracji
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • gałka muszkatułowa - do smaku
  • sól - do smaku
  • biały pieprz - do smaku

Masło roztapiamy w garczku, dodajemy umyte i posiekane pory, cebulkę, czosnek oraz seler. Smażymy aż się zeszklą. Do porów dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce ziemniaki. Solimy. Zalewamy bulionem warzywno-drobiowym , przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki będą mięciutkie. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawy i ponownie zagotowujemy mieszając. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami, dekorujemy śmietanką i szczypiorkiem Można dodać odrobinę chilli lub kolorowego pieprzu dla uzyskania ładniejszego efektu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz