Składniki na placek:
- 10 dużych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- dwa jajka,
- niepełna szklanka mąki.
- sól, pieprz
- 500g pieczarek
- dwie spore cebule,
- 3/4 szklanki śmietany,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku.
Jak smażymy placki kazdy powinien wiedzieć ale na wszelki wypadek:
ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, cebule i czosnek siekamy w blenderze na papkę i dodajemy do utartych ziemniaków ( jezeli puściły dużo wody to trzeba ją odlać) . Dodajemy jajka i mieszamy. Solimy, pieprzymy i dosypujemy mąkę. Im mniej mąki tym placki lepsze. Mieszamy dokładnie i smażymy na rozgrzanej patelni duże placki.
SOS:
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na odrobinie oliwy w garczku, dodajemy do niej pokrojone niedbale pieczarki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy juz zmiękną nam pieczarki dolewamy wodę tyle ile uważamy za stosowne :) ja wole więcej pieczarek a mniej sosu więc dolewam tak około 3 cm ponad pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Czekamy aż woda z pieczarkami się zagotuje i tak gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy rozrobioną z wodą mąkę i zagęszczamy nasz sos. Jak ktoś lubi może dodać tez odrobinę śmietany. Gotujemy przez chwilkę i sos gotowy!
Układamy usmażony placek na talerzu, połowę polewamy sosikiem i składamy na pół. Z wierzchu tez polewamy. Można posypać koperkiem lub natka pietruszki.
Smacznego!!!
Moja babcia na taką ilość ziemniaków daje 3-4 łyżki mąki :D i też wychodzą super:) ale bym zjadla takiego placuszka !!!
OdpowiedzUsuńTo ja Słini :D
Aaa i jak placki to tylko z duzą ilością cebuli i z posypane cukrem :D
OdpowiedzUsuńoczywiście Słini :D
:D zależy ile wody mają w sobie ziemniaki przecież. Ja czasami nie daje wcale ;) Bo jak pisałam im mniej tym lepiej :D Ty śłini jedna ;)
OdpowiedzUsuńjak małe smaże to też wcinamy z cukrem :D ale duże to z sosikiem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJa do plackow wogole nie daje maki, odlewam z plackow nadmiar wody lyzka, na 1 kg daje 2-3 jajka.Wychodza piekne, rumiane i lekkie.Gdy ziemniaki sa b. wodniste daje co najwyzej 1 lyzke maki pszennej.Oczywiscie, obowiazkowo cebula i przecisniety w peasce czosnek, sol,pieprz
OdpowiedzUsuńMmm pychota te placki z sosem pieczarkowym, beda jutro na obiad.
OdpowiedzUsuń