Składniki:
- 10-12 kajzerek
- około 500g pieczarek
- 4-5 sporych cebul
- około 400 g startego żółtego sera
- sól,pieprz
- bazylia i oregano lub inne przyprawy wedle życzenia
- łyżka masła,
Cebulę kroimy w piórka i dusimy i lekko podduszamy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. W między czasie wydrążamy kajzerki tak by powstała w nich spora dziurka.
Pieczarki odkrywamy zwiększamy ogień odparowujemy powstały soczek. Odparowane pieczarki pieprzymy, i doprawiamy przyprawami.
Do każdej bułki wsypujemy na spód odrobinę sera, wkładamy pieczarki i zasypujemy ponownie serem. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na 5-10 minut tak by ser się ładnie rozpuścił. Podajemy gorące. Na drugi dzień można odgrzać w mikrofalówce ale i na zimno pysznie smakują.
Pysznie i smacznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kolacja idealna. Zimowy wieczór i coś an ciepło z serem. Mniamm...
OdpowiedzUsuńdziekówka :D
OdpowiedzUsuńsmakówa na buły!!
dzisiaj bede robić na kolacje ;-) wygladaja przepysznie
OdpowiedzUsuń