1 średnia cebula
6 ząbków czosnku
2 łyżki mąki
1/2 l wywaru mięsnego lub warzywnego ewentualnie z kostki rosołowej
150 ml śmietanki kremówki
3 żółtka
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę. Smażymy kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy minutkę. Podsypujemy mąka i mieszamy aby nie było grudek. Zestawiamy z ognia i dodajemy zimny wywar. Mieszamy dokładnie i gotujemy około 15 minut na malutkim ogniu. Miksujemy blenderem na krem. Żółtka rozrabiamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku. Dekorujemy szczypiorkiem. Podajemy z grzankami
Czosnek zjem pod każdą postacią - zupę uwielbiam, choć robię z innego przepisu.
OdpowiedzUsuńOoooo tak :) Taką zupkę bym chętnie zjadła. Czosnek kocham pasjami, a ten przepis brzmi nader zachęcająco. Wolałabym wprawdzie żeby mi ktoś to podał pod nos, ale może kiedyś się skuszę i spróbuję go nie zepsuć (przepisu w sensie) :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupki, a do tego jeszcze ta grzanka ... ummm... coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuń