300g mąki pszennej
150g margaryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
½ op cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cynamonu
500 g jabłek szara reneta
Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i wysypać na stolnicę. Dodać margarynę i porządnie
posiekać nożem. Dodać cukry oraz kwaśną śmietanę i zarobić
nożem ciasto. Następnie szybko zagniatamy ciasto i chowamy do
woreczka foliowego. Schładzamy około godziny w lodówce. W tym
czasie obieramy jabłka i trzemy na grubej tarce jarzynowej.
Podsmażamy na łyżeczce masła. Można dodać łyżkę cukru jeżeli
jabłka są bardzo kwaśne. Dodajemy cynamon i smażymy. Piekarnik
rozgrzewamy do 180 stopni. Mała tortownicę ( u mnie 18 cm)
smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.. Dno wykładamy połową
ciasta. Nakładamy na nie jabłka i zakrywamy drugim plackiem.
Pieczemy około 40 minut aż się zezłoci wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz