poniedziałek, 5 września 2011

Bakłażany pysznie nadziewane...

Korzystając z ostatniego dnia PW  zrobiłam sobie na maxa warzywne danie :) Wyszło przepyszne! Ach! jaka ja jezdem zdolna hahahaha :) Uśmiechały się do mnie w sklepie piękne bakłażany... postanowiłam je przygarnąć i stało się :) wyszły pyszne, faszerowane i dozwolone oczywiście na diecie mojej ;)

FASZEROWANE BAKŁAŻANY.
Składniki:
  • 3 średniej wielkości bakłażany,
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 10 pieczarek,
  • 3 małe cebule lub 2 średnie,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 czerwona papryka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka wegety lub innego warzywka ;)
  • 2 łyżki pieprzu,
Przygotowanie:
Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy środki, lekko solimy.
Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Pieczarki drobniutko siekamy, ja to robię w malakserze więc jest naprawdę drobno :). Posiekane dodajemy do naszej miski z mięsem i pietruchą.Do tego dodajemy jeszcze drobniej posiekaną  cebulę i czosnek, drobno posiekaną paprykę i wbijamy oba jajka.Wszystko mieszamy łapką najlepiej bo to jak od dawna wiadomo najlepsze mieszadło :)  dodajemy przyprawy i dalej mieszamy. Kiedy się wszystkie składniki ładnie połączą będzie to wyglądało tak:
 Nie zbyt apetycznie wygląda takie wybełtane ale smakuje rewelacyjnie :) wiem bo jadłam :D Bo i tą przygotowaną mięsno warzywną masą faszerujemy nasze bakłażanki śliczniaste..mmmm.... blachę wykładamy folią aluminiową i układamy nafaszerowane bakłażany. wstawiamy do pieca  na około 45 minut w temperaturę 180 stopni.
Po upieczeniu można podać z keczupem ( to oczywiście ci co się nie odchudzają) lub zjeść samo bo jest pyszne!!!  
No to smacznego !! 

2 komentarze:

  1. Też robiłam bakłażany faszerowane indykiem ostatnio - więc wiem, że są pyszne! Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

    OdpowiedzUsuń