czwartek, 5 stycznia 2012

Fasolka po bretońsku




Oboje z narzeczonym uwielbiamy fasolkę po bretońsku. Jest bardzo pożywna i szybko zapełnia brzuszek w zimowe dni. 

Fasolka po bretońsku:


Składniki:


  • około 500g suchej fasoli 
  • około 400 g wędzonego boczku,
  • około 3 laski kiełbasy ( u mnie rzeszowska)
  • koncentrat pomidorowy(duży słoiczek)
  • sól ,pieprz i cukier do smaku
  • majeranek,
  • woda,
Wykonanie:


Fasolkę zalewamy wodą  tak aby sięgała około 5 cm ponad fasolkę. Zostawiamy  na noc do namoczenia.
Kolejnego dnia  gotujemy fasolkę w tej samej wodzie do miękkości.
Boczek i kiełbaskę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy i dodajemy do gotującej się fasolki. Chwile jeszcze gotujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy  i przyprawiamy solą pieprzem cukrem i majerankiem.  jeżeli jest rzadka to można pół szklanki fasolki rozgnieśc i wrzucić z powrotem do garczka ale ja tego nie praktykuję bo wiem z doświadczenia ze na drugi dzień fasolka i tak bardzo zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz