czwartek, 5 stycznia 2012

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa



Składniki:

  • wywar mięsny,
  • 5 sporych buraków,
  • 1 duża cebula,
  • kilka ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju,
  • śmietana,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 łyżki octu
Wykonanie:


Gotujemy wywar z mięsa. Buraki obieramy trzemy na tarce jarzynowej,ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Do gotującego się wywary dodajemy starte buraczki i gotujemy około 20 minut. Dodajemy ziemniaki - dalej gotujemy aż będą prawie miękkie. Dolewamy ocet i wrzucamy podsmażoną cebulkę. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli jest mało kwaskowa można dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz