wtorek, 7 sierpnia 2012

murzynek

Naszło mnie na coś slodkiego.. i jak to baba w ciąży zdecydować się nie mogłam  -  zrobić karpatkę??? Czy murzynka ze starego babcinego przepisu?? Padło jednak na murzynka bo szybki, prosty i pyszniasty!!!



Składniki:


  • masło - 1 kostka
  • cukier drobny do wypieków - 1 i 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 op
  • kakao - 3 łyżki
  • woda - 6 łyżek
  • jajka - 4 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w garczku, dodajemy cukry, wodę i kakao. Mieszamy i zagotowujemy. Odlewamy pół szklanki na polewę a resztę studzimy. Żółtka odzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żóóltka zaś wrzucamy do ostudzonej masy kakaowej. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ubitą pianę. Mieszamy na gładka masę. Tortownicę lub keksówkę smarujemy masłkem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Wyciągamy z pieca, studzimy i polewamy polewą. Pyszne ciasto babcinego przepisu gotowe!!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam murzynki a jeszcze dodatkowo przekładam ciasto masą czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
  2. no murzyn murzyński jak trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarny jak noc :) prawdziwy muszynek

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostawiamy wyróżnienie dla Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mama narzeczonego robi podobny, tylko przekłada go jeszcze kwaśnymi powidłami. Uwielbiam wszystko co kakaowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam wersję z powidłami ale jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń