czwartek, 2 sierpnia 2012

Pysznie zielony krem z groszku

Bardzo prosta i szybka zupka z zielonego groszku :) uwielbiam jej smak i kolor.



Składniki:

1,5 l wywaru warzywnego 
 1 op groszku mrożonego
 1 op makaronu penne, 
do smaku Sól,
do smaku pieprz,
wedle uznania ser zółty,
opcjonalnie śmietana 18 proc,
 3 szt ziemniaków

Przygotowanie:

Przygotowujemy 1,5 l wywaru z warzyw. Wyciągamy warzywa zostawiając tylko 1 lub 2 marchewki które kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy obrane i pokrojone w kostke ziemniaki. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy dalej około 10 minut i miksujemy blenderem na gładziutką masę. Gotujemy dalej około 10-15 minut wtedy zupa będzie bardziej gęsta.Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem lub grzankami i utartym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz