czwartek, 19 września 2013

Kalafiorowy krem

Pyszna, delikatna w smaku ale nie mdła zupa, której smaku dodaje cheddar i gałka muszkatułowa. Aromatyczna, apetyczna wprost wspaniała zupa, cudownie kremowa. Warto jej spróbować...i delektować się jej smakiem.



Składniki na około 6 porcji:

2 udka z kurczaka
2 l wody
1 mały kalafior
przyprawa typu jarzynka lub podobna - 1 łyżka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 duża marchew
1 duży por ( biała część)
4 ziemniaki
1 pietruszka
1.4 selera
ser cheddar wedle uznania
2 ząbki czosnku
gałka muszkatułowa do smaku
pieprz czarny do smaku
opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy
szczypiorek lub koperek do dekoracji


Do gotowania GOTOWIII ... START!!

Udka z kurczaka umyć, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem około 30 minut. Dodać obraną i umytą marchew,pietruszkę, pora, selera oraz pokrojone ziemniaki.Kalafiora umyć, obrać z liści , porozrywać na różyczki i dodać do zupy. Dodać jarzynkę i czosnek( obrany , całe ząbki) Gotować około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Wyjąć udka a resztę zmiksować na gładki krem. Dodać przyprawy według swojego smaku. Zestawić zupę z ognia, dodać śmietanę i ponownie zagotować. Podawać posypaną pieprzem, serem i udekorowaną najlepiej szczypiorkiem( ja nie miałam więc użyłam koperku). Wspaniale smakuje sama ale można dodać groszek ptysiowy lub grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz