poniedziałek, 28 października 2013

Drożdżowe racuchy z gruszkami

1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
3 gruszki
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże,dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę ( będzie gęsta) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości. Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy, dodajemy pokrojone w dość duże kawałki gruszki i mieszamy łyżką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Układamy na papierowych ręcznikach aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem i wcinamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz