środa, 30 października 2013

Szarlotka I

300g mąki pszennej
150g margaryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
½ op cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cynamonu
500 g jabłek szara reneta

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysypać na stolnicę. Dodać margarynę i porządnie posiekać nożem. Dodać cukry oraz kwaśną śmietanę i zarobić nożem ciasto. Następnie szybko zagniatamy ciasto i chowamy do woreczka foliowego. Schładzamy około godziny w lodówce. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na grubej tarce jarzynowej. Podsmażamy na łyżeczce masła. Można dodać łyżkę cukru jeżeli jabłka są bardzo kwaśne. Dodajemy cynamon i smażymy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mała tortownicę ( u mnie 18 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.. Dno wykładamy połową ciasta. Nakładamy na nie jabłka i zakrywamy drugim plackiem. Pieczemy około 40 minut aż się zezłoci wierzch.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz