czwartek, 10 października 2013

Zapiekanka warzywna z boczkiem



Składniki:
5 ziemniaków
pół niedużego kalafiora
kilka różyczek brokuła
garść natki pietruszki
15 dag boczku wędzonego
sól, pieprz do smaku
100g sera żółtego
2 jajka
200ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatułowa o smaku
majeranek



Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy aldente w osolonej wodzie z cukrem.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i startym żółtym serem. Doprawiamy pieprzem solą i gałką.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia. Na ziemniakach układamy brokuły i kalafiora, oprószamy solą i pieprzem. Na warzywa wykładamy boczek i posypujemy majerankiem i natką pietruszki. Zalewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda Pysznie. Jutro kupuję składniki i do roboty.

    OdpowiedzUsuń