środa, 18 grudnia 2013

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem

Pyszne bułeczki z mięsnym farszem, do barszczyku, na śniadanie, na kolację ... do szkoły do pracy i na piknik! Mają wiele zastosowań idealne na każdą okazję. 

 Składniki:
Ciasto;
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
1/4 kostki margaryny
2 jajka

Wykonanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy ciasto,Kiedy jest już gładkie i elastyczne zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek na którym następnie układamy farsz. Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut. Pieczemy do uzyskania brązowego koloru ( 25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.

2 komentarze:

  1. O, taką bułeczkę to ja bym chętnie przytuliła... albo i ze trzy nawet ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam cię, że 3 to byś nie przytuliła nawet ty :D Nie wyglądają ale były wielkie :D

    OdpowiedzUsuń