środa, 18 grudnia 2013

Paszteciki z mięsem

Bardzo dobre paszteciki, kruche ale nie rozsypujące się, takie w sam raz. 


Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
200 g margaryny lub masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1.2 łyżeczki soli

1 jajko do posmarowania

Farsz:
części kurczaka w moim przypadku to 4 duże udka
1/2 kg kiszonej kapusty
warzywa gotowane z wywaru ( marchewka 2 szt, pietruszka 1 szt, kawałek selera)
2 duże cebule
sól i pieprz do smaku
olej
Wykonanie.
Mięso gotujemy w osolonej wodzie  wraz z warzywami około 1h. Wyjmujemy mięso i warzywa ( bulion zostawiamy na zupę) i mielimy w maszynce razem z ugotowana i odciśniętą kapustą.
Cebulę siekamy i smażymy na złoto. Dodajemy do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku. Podsmażamy farsz na oleju i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia.
Zagniatamy ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na kształt prostokąta.  Wzdłuż dłuższej części układamy farsz i zawijamy go w ciasto. Linię łączenia można posmarować roztrzepanym jajkiem. Z powstałego wałeczka tniemy ukośnie paszteciki i każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 20-30 minut w 180 stopniach ( aż nabiorą jasnobrązowej barwy ). Z podanych składników wychodzi około 16 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz