Przepis zmodyfikowany lekko bo jestem leniwa i czekać mi sie nie chce długo az coś się zrobi..
Składniki:
- 3 kg pomidorów pokrojonych byle jak ,
- 1 kg cebuli pokrojonej też byle jak ,
- 1 papryka żółta byle jak pokrojona ,
- 1 papryka czerwona pokrojona jak ta wyżej.
- kilka ząbków czosnku ( u mnie poszła cała główka)
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa,
- 2 łyżki papryki słodkiej zmielonej,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka chilli w proszku,
- 200 ml octu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki musztardy ostrej
- 2 łyżki pieprzu czarnego zmielonego
- 2 łyżki soli,
Pomidory, cebulę i papryki wrzucamy do gara, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut czasami mieszając. Czosnek siekamy niedbale i dodajemy do gotujących się pomidorów, wsypujemy wszystkie przyprawy oraz dodajemy musztardę i cukier. Miksujemy wszystko blenderem. Gotujemy jeszcze przez chwilę ( około 15 minut) i dodajemy ocet, pokrojone w kostkę ananasy i kukurydzę. Doprowadzamy do wrzenia.
Wrzący sos wlewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy słoiki " do góry nogami" i zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia :) Skróciłam sobie czas robienia tego sosu do godziny zamiast dwóch :) i nie zagęściłam go mąką ziemniaczaną tak jak było w przepisie pierwotnym ;) wolę zagęścić robiąc gotowy posiłek z sosikiem.
Polecam wszystkim ten sos, naprawdę dobrze smakuje :)
a oryginalny przepis tutaj
Smacznego!!
pieknie Ci wyszlo Luciu :)
OdpowiedzUsuńAlex
dziękuję Alex :*
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Przypuszczam, że i w smaku jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńAleż by się mój Facet ucieszył gdybym zrobiła mu w prezencie kilka słoiczków :)
Również robię podobny sos na zimę, jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobny i potwierdzam, że jest przepyszny;)
OdpowiedzUsuń