Składniki:
Na kruche:
- 3 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru pudru,
- 150g masła lub margaryny do pieczenia,
- 2 żółtka,
- około 3 łyżki śmietany.
- 2 szt budyniu o dowolnym smaku , u mnie akurat poziomkowy,
- 3 szklanki mleka,
- około 1 litr jeżyn.
- 50 g masła,
- około pół szklanki mąki,
- około szklanki cukru( robię bardzo słodka kruszonkę bo jeżyny są dość kwaśne).
- łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania.
Wyrabiamy kruche ciasto, dla tych którzy nie wiedzą jak: mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy masło, żółtka, śmietanę i cukier puder i wyrabiamy nożem. Siekamy aż masło bbędzie bardzo drobniutko pokrojone i dobrze wymieszane z pozostałymi składnikami. Szybko wyrabiamy ( ważne by nie wyrabiać długo bo wtedy ciasto nie będzie już kruche;) ) Kiedy wszystko nam się ładnie połączy zawijamy ciasto w folię lub ściereczkę i chowamy do lodówki na około 30 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy budyń i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Budyń przyrządzamy tak jak jest to opisane na opakowaniu z tym ze ny dajemy mniej mleka żeby budyń był bardziej gęsty. Lekko studzimy ( można nakryć folią tak by stykała się z budyniem, nie zrobi się wtedy kożuch).
Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy tak by ładnie wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 30cm. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut az ciasto się lekko podpiecze ale nie zezłoci. Następnie takie podpieczone ciasto wyciągamy, sypiemy lekko skrobią ziemniaczana i układamy ściśle jeżyny. Zalewamy ciasto budyniem. Robimy kruszonkę i posypujemy dokładnie. Pieczemy aż kruszonka nabierze pięknego złotego koloru. Wyciągamy i dekorujemy jeżynkami:)
Czekamy aż lekko przestygnie i możemy wcinać! Można udekorować różyczkami z bitej śmietany i podać z lodami ;)
życzę wszystkim smacznego!
połączenie jeżyn i budyniu musi w cieście musi być boskie
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeżyny, u mnie też dziś goszczą:) Tarta musiała pysznie smakować
OdpowiedzUsuńmmm jak ja takie właśnie ciasta... tarty lubię :D
OdpowiedzUsuń