składniki na 10 sztuk
Ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
- 20 g drożdży,
- 200 ml letniej wody,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka cukru,
Nadzienie:
- keczup,
- 250 g sera żółtego startego na grubych oczkach,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 10 pieczarek startych na grubych oczkach,
- 2 pomidory pokrojone w plasterki,
- sól i pieprz oraz bazylia
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy wodę, oliwę oraz cukier i mieszamy ciasto. Jest dość klejące ale nie dosypukmy mąki lepiej rękę natłuścić oliwą i mieszać :) Wyrobione ciasto posypujemy odrobina mąki ( miskę też ) przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość .
W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy pozostałe składniki, trzemy na tarce pieczarki ser kroimy pomidorki i cebulę ( w piórka).
Po około 15- 20 minutach ciasto już powinno być wyrośnięte jak należy więc wyjmujemy je z miski i dzielimy na 10 części lub mniej jeżeli chcemy mieć większe pizzetki. Kazdy placuszek rozwałkowujemy , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut zeby ponownie trochę urosły a piekarnikw tym czasie nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte placuszki smarujemy keczupem ( chyba ze nam sie chce zrobić sos do pizzy ... mi się nie chciało :) ) posypujemy odrobiną sera, wykładamy pieczarki, cebulkę, pomidory i posyp[ujemy ponownie serem. Na koniec odrobina soli pieprzu i bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut . Po wyciągnmięciu wyglądają mniej więcej tak :D :
a smakują przeeeeepyyysznie!!!! Oczywiście składniki do wyboru do koloru można sobie dobrać jak kto chce ale ja akurat takie mia łam w domu więc takich użyłam .
o ja cieeeee, uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńslinka kapie...:D
Alex