- 500 g ziemniaków ugotowanych
- 4 łyżki kopiaste mąki pszennej
- 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
- 1 jajko,
- 14 szt śliwek węgierek
Przygotowanie:
Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce lub dziabiemy tłuczkiem. Mieszamy z mąkami i jajkiem szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Z każdej części robimy gruby wałek i dzielimy go na 4-5 równych kawałków. Kazdy kawałek spłaszczamy formując okragły placuszekdo którego wkładamy całą śliwkę bez pestki lub jak jest duża to pół śliwki. Zaklejamy śliwkę w cieście formując równe, zgrabne kulki. Uformowane knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut. Podajemy z bułka smażoną na masełku lub śmietaną,cukrem i cynamonem. U mnie z bułeczką.
Knedla ze śliwkami to obowiązkowy u mnie obiad latem, tymczasem częstuję się Twoimi, bo wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ojej, jak ja dawno nie jadłam takich knedli, aż mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuń