czwartek, 2 sierpnia 2012

Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  •  4 łyżki kopiaste mąki pszennej
  •  1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 
  •  1 jajko, 
  • 14 szt śliwek węgierek


Przygotowanie:

Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce lub dziabiemy tłuczkiem. Mieszamy z mąkami i jajkiem szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Z każdej części robimy gruby wałek i dzielimy go na 4-5 równych kawałków. Kazdy kawałek spłaszczamy formując okragły placuszekdo którego wkładamy całą śliwkę bez pestki lub jak jest duża to pół śliwki. Zaklejamy śliwkę w cieście formując równe, zgrabne kulki. Uformowane knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut. Podajemy z bułka smażoną na masełku lub śmietaną,cukrem i cynamonem. U mnie z bułeczką.

2 komentarze:

  1. Knedla ze śliwkami to obowiązkowy u mnie obiad latem, tymczasem częstuję się Twoimi, bo wyglądają wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jak ja dawno nie jadłam takich knedli, aż mi ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń