składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
jajka - 5 szt
cukier - 50g
ser mascarpone - 500g
aromat migdałowy i rumowy - po kilka kropel
kawa z ekspresu - 1 szkl
biszkopty długie, grube - 2,5 opak ( po 125g)
kakao - 21 kopiasta łyżeczka
Wykonanie:
Jajka dokładnie umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać aromaty. Ciągle miksując dodawać partiami serek mascarpone i dokładnie wymieszać na gładki krem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu. Kawę zaparzyć, ostudzić. W zimnej kawie zamaczać na sekundę biszkopty i układać je w tortownicy ( na brzegach pionowo). Na warstwę biszkoptów wylewamy połowę kremu i układamy kolejną warstwę kawowych biszkoptów po czym wylewamy pozostałą część kremu. Opruszamy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wygląda wspaniale, z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną tiramisu i chodzi, a jakoś nie jest nam po drodze ;-) Twoje ciacho wygląda bardzo, bardzo ;-)
OdpowiedzUsuń