czwartek, 19 września 2013

Tiramisu

Naprawdę pyszne tiramisu, wersja bez alkoholu. Godne polecenia, jedno z najlepszych jakie jadłam!


składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

jajka - 5 szt 
cukier - 50g 
ser mascarpone - 500g 
aromat migdałowy i rumowy - po kilka kropel 
kawa z ekspresu - 1 szkl 
biszkopty długie, grube - 2,5 opak ( po 125g) 
kakao - 21 kopiasta łyżeczka



Wykonanie:

Jajka dokładnie umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać aromaty. Ciągle miksując dodawać partiami serek mascarpone i dokładnie wymieszać na gładki krem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu. Kawę zaparzyć, ostudzić. W zimnej kawie zamaczać na sekundę biszkopty i układać je w tortownicy ( na brzegach pionowo). Na warstwę biszkoptów wylewamy połowę kremu i układamy kolejną warstwę kawowych biszkoptów po czym wylewamy pozostałą część kremu. Opruszamy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną tiramisu i chodzi, a jakoś nie jest nam po drodze ;-) Twoje ciacho wygląda bardzo, bardzo ;-)

    OdpowiedzUsuń