Znakomite w smaku danie z makaronu, o specyficznym, mocno cytrynowym smaku. Nie dla każdego podniebienia - dla wielbicieli wytrawnej kuchni.
Składniki na 2 porcje:
Makaron tagliatelle- 300g
mascarpone - 125g
cytryna - 1 szt
bazylia świeza - 1 garstka
sól morska - do smaku
pieprz grubo mielony - do smaku
oliwa z oliwek - 4 łyżki
Wykonanie:
Makaron gotujemy aldente w osolonej wodzie. Cytrynę dokładnie szorujemy , oblewamy wrzątkiem i ocieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Bazylię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelnię wlewamy oliwę i do zimnej dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podpalamy gaz i na małym ogniu podgrzewamy oliwę ze skórką ( około 2 minuty) dodajemy sok z cytryny i mascarpone. Zwiększamy ogień i mieszając ciągle podgrzewamy aż serek sie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy do połączenia sie składników. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Podajemy udekorowane listkiem bazylii.
Moje ulubione, muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń