środa, 16 października 2013

Kokosanki

Masło - 2 duże łyżki 
cukier drobny - 100 g 
białko jajka - 2 szt 
wiórki kokosowe - 1 op ( 200g) 
woda - 1 łyżka

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Gdy się rozpuści zestawiamy z ognia i wsypujemy cukier. Mieszamy trzymając garczek na maleńkim ogniu. Najlepiej jeśli cukier się rozpuści ale jak nie to nic się nie stanie. Dodajemy wiórki. Mieszamy dokładnie. Masa ma byc gęsta ale taka by wiórki nie były sypkie. Jeżeli są za sypkie dodajemy łyżkę wody. Zostawiamy masę do lekkiego przestudzenia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do masy kokosowej i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Za pomocą łyżki wykładamy małe kupki masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut. Po lekkim wystudzeniu przekładamy na talerz. SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kokosanki !!!!, Pycha !!. Robię tak samo tylko bez masła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli na samym białku? I jakie wychodzą? Jeszcze nie spotkałam takiego przepisu dlatego muszę go wypróbować :)
      Pozdrawiam.

      Usuń