1 kg ziemniaków
1 jajko
1 pęczek szczypiorku
½ szkl mąki pszennej
350 g pieczarek
1 cebula
3 kulki mrożonego szpinaku
30 dag żółtego sera
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
bułka tarta i jajko do panierki
olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy najlepiej dzień
wcześniej, mielimy w maszynce.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła,
dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i podsmażamy lekko. Dodajemy
pokrojone pieczarki. Solimy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut
na małym ogniu.
Do osobnego garnka przekładamy większą
część podduszonych pieczarek. Z pozostałej, mniejszej części
pieczarek przygotowujemy sos. W tym celu blendujemy pieczarki wraz z
sokiem który puściły, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Z większej części pieczarek
przyrządzamy farsz. Dodajemy do nich ząbek czosnku przeciśnięty
przez praskę, szpinak rozmrożony oraz sporo pieprzu i soli. Lekko
miksujemy blenderem. Dodajemy starty na grubych oczkach ser. Mieszamy
do połączenia się składników.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy
posiekany pęczek szczypiorku oraz 1 jajko. Dodajemy mąke i
wyrabiamy elastyczne ciasto.
Z ciasta odrywamy po kawałku,
formujemy płaski placuszek, nakładamy farsz i zalepiamy formując
nieduże , jajowate kotleciki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz
bułce i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu. Podajemy na ciepło
z przygotowanym wcześniej sosem z pieczarek.
mniam :D
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam takie kotleciki, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJa pragnę ich. Całym mym jestestwem ich pragnę... Czuję ślinę ściekającą z kącika mych ust. Mniam....
OdpowiedzUsuń