czwartek, 4 sierpnia 2011

Mielone

A wczoraj na obiad były mielone z ziemniaczkami. Wyszły wyjątkowo pyszne, super doprawione - jak NIGDY!! Chłop mój nazwał mnie " mistrz kotleta " hahaha urocze ;) 




składniki:
  • 500 g dowolnego mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe)
  • 1 spora cebula,
  • 3 ząbki czosnku ( lubię dużo)
  • 1 jajko,
  • 1 sucha bułka, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtoczenia.
  • olej lub oliwa do smażenia, 
wykonanie:

Mięso wcześniej zmielone wkładamy do miski,  cebulę mielimy, siekamy lub jak w moim przypadku ( nie posiadam maszynki do mielenia) rozdrabniamy na "ciapę" w blenderze razem z ząbkami czosnku . Dodajemy powstałą papkę do mięsa. Następnie suchą bułkę rozmaczamy w miseczce wody, wyciskamy i również ciapiemy w blenderze :) i oczywiście dodajemy  do mięsa i cebuli. Wrzucamy jajko i przyprawiamy  mieszamy najlepszym mieszaczem jaki znam czyli własną ręką :) mieszamy mieszamy i mieszamy aż mięso zrobi się na tyle gęste żeby  uformowane kotlety trzymały kształt. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdego kotleta obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu do pięknego brązowego kolorku. 
Podajemy z dowolnymi dodatkami. 
Smacznego!!! 

2 komentarze:

  1. Może to i zwykłe mielone, ale mi ślinka pociekła :) Może dlatego, że lubię dobrze zrobione mielone, a te wyglądają na zrobione po mistrzowsku... ;)
    Agnese

    OdpowiedzUsuń