poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym

A w sobotę na obiad był placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym. Tak mi się jakoś zachciało bo dawno nie smażyłam placków.


Składniki na placek:
  • 10 dużych ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • dwa jajka,
  • niepełna szklanka mąki.
  • sól, pieprz 
Składniki na sos:
  • 500g pieczarek
  • dwie spore cebule,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  •  sól, pieprz do smaku.

Jak smażymy placki kazdy powinien wiedzieć ale na wszelki wypadek:

ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, cebule i czosnek  siekamy w blenderze na papkę i dodajemy do utartych ziemniaków ( jezeli puściły dużo wody to trzeba ją odlać) . Dodajemy jajka i mieszamy. Solimy, pieprzymy i dosypujemy mąkę. Im mniej mąki tym placki lepsze. Mieszamy dokładnie i smażymy  na rozgrzanej patelni duże placki. 

SOS:
 Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na odrobinie oliwy w garczku, dodajemy do niej pokrojone niedbale pieczarki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy juz zmiękną nam pieczarki dolewamy wodę  tyle ile uważamy za stosowne :) ja wole więcej pieczarek a mniej sosu więc dolewam tak około 3 cm ponad pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Czekamy aż woda z pieczarkami się zagotuje i tak gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy rozrobioną z wodą mąkę  i zagęszczamy nasz sos. Jak ktoś lubi może dodać tez odrobinę śmietany. Gotujemy przez chwilkę i sos gotowy! 

Układamy usmażony placek na talerzu, połowę polewamy sosikiem i składamy na pół. Z wierzchu tez polewamy. Można posypać koperkiem lub natka pietruszki. 
Smacznego!!! 

    6 komentarzy:

    1. Moja babcia na taką ilość ziemniaków daje 3-4 łyżki mąki :D i też wychodzą super:) ale bym zjadla takiego placuszka !!!
      To ja Słini :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Aaa i jak placki to tylko z duzą ilością cebuli i z posypane cukrem :D
      oczywiście Słini :D

      OdpowiedzUsuń
    3. :D zależy ile wody mają w sobie ziemniaki przecież. Ja czasami nie daje wcale ;) Bo jak pisałam im mniej tym lepiej :D Ty śłini jedna ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. jak małe smaże to też wcinamy z cukrem :D ale duże to z sosikiem najlepsze :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ja do plackow wogole nie daje maki, odlewam z plackow nadmiar wody lyzka, na 1 kg daje 2-3 jajka.Wychodza piekne, rumiane i lekkie.Gdy ziemniaki sa b. wodniste daje co najwyzej 1 lyzke maki pszennej.Oczywiscie, obowiazkowo cebula i przecisniety w peasce czosnek, sol,pieprz

      OdpowiedzUsuń
    6. Mmm pychota te placki z sosem pieczarkowym, beda jutro na obiad.

      OdpowiedzUsuń