poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Tarta z jeżynami

 Najwyższy czas na tartę z jeżynami . Obficie obrodziły u sąsiadki więc dostałam w prezencie bardzo dużą miskę ;) A że jeżynki szybko sie psują więc wymyśliłam na szybko tartę  jeżynową z budyniem  poziomkowym. Powinnam podaać ją z bitą smietaną i lodami, napewno była by wtedy jeszcze lepsza ale jakoś  tak nie chciało mi sie ubijać śmietany a i lodów w domu nie miałam. 
Składniki:

Na kruche:
  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru pudru, 
  • 150g masła lub margaryny do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • około 3 łyżki śmietany.
Na nadzienie:
  • 2 szt budyniu o dowolnym smaku , u mnie akurat  poziomkowy,
  •  3 szklanki mleka,
  • około 1 litr jeżyn.
Na kruszonkę:
  • 50 g masła,
  • około pół szklanki mąki,
  • około szklanki cukru( robię bardzo słodka kruszonkę bo jeżyny są dość kwaśne).
Dodatkowo:
  • łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania. 
Przygotowanie:

Wyrabiamy kruche ciasto, dla tych którzy nie wiedzą jak: mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy masło, żółtka, śmietanę i cukier puder i wyrabiamy nożem. Siekamy aż masło bbędzie bardzo drobniutko pokrojone i dobrze wymieszane z pozostałymi składnikami. Szybko wyrabiamy ( ważne by nie wyrabiać długo bo wtedy ciasto nie będzie już kruche;) ) Kiedy wszystko nam się ładnie połączy zawijamy ciasto w folię lub ściereczkę i chowamy do lodówki na około 30 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy budyń i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  Budyń przyrządzamy tak jak jest to opisane na opakowaniu z tym ze ny dajemy mniej mleka żeby budyń był bardziej gęsty. Lekko studzimy ( można nakryć folią tak by stykała się z budyniem, nie zrobi się wtedy kożuch). 
    Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy  tak by ładnie wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 30cm. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut az ciasto się lekko podpiecze ale nie zezłoci. Następnie takie podpieczone ciasto wyciągamy, sypiemy lekko skrobią ziemniaczana i układamy ściśle jeżyny. Zalewamy  ciasto budyniem. Robimy kruszonkę i posypujemy dokładnie. Pieczemy aż kruszonka nabierze pięknego złotego koloru. Wyciągamy i dekorujemy jeżynkami:)
Czekamy aż lekko przestygnie i możemy wcinać! Można  udekorować różyczkami z bitej śmietany i podać z lodami ;) 

życzę wszystkim smacznego! 





3 komentarze:

  1. połączenie jeżyn i budyniu musi w cieście musi być boskie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jeżyny, u mnie też dziś goszczą:) Tarta musiała pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm jak ja takie właśnie ciasta... tarty lubię :D

    OdpowiedzUsuń