czwartek, 20 października 2011

PIZZETKI z pomidorem


składniki na 10 sztuk
Ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 200 ml letniej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
Nadzienie:   
  •  keczup,
  • 250 g sera żółtego startego  na grubych oczkach,
  •  1 średniej wielkości cebula,
  • 10 pieczarek startych na grubych oczkach,
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki,
  •  sól i pieprz oraz bazylia
Wykonanie: 
         Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy wodę, oliwę oraz cukier i  mieszamy ciasto. Jest dość klejące ale nie dosypukmy mąki lepiej rękę natłuścić oliwą i mieszać :)  Wyrobione ciasto  posypujemy odrobina mąki  ( miskę też ) przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość .
        W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy pozostałe składniki, trzemy na tarce pieczarki ser kroimy pomidorki i cebulę ( w piórka).
         Po około 15- 20 minutach ciasto już powinno być wyrośnięte jak należy więc wyjmujemy je z miski i dzielimy na 10 części  lub mniej jeżeli chcemy mieć większe pizzetki. Kazdy placuszek rozwałkowujemy , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut zeby ponownie trochę urosły a piekarnikw tym czasie nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte placuszki smarujemy keczupem ( chyba ze nam sie chce zrobić sos do pizzy ... mi się nie chciało :) )  posypujemy odrobiną sera, wykładamy pieczarki, cebulkę, pomidory i posyp[ujemy ponownie serem. Na koniec odrobina soli pieprzu i bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut . Po wyciągnmięciu wyglądają mniej więcej tak :D :
a smakują przeeeeepyyysznie!!!!  Oczywiście składniki  do wyboru do koloru można sobie dobrać jak kto chce ale ja akurat takie mia łam w domu więc takich użyłam .
 

1 komentarz: