poniedziałek, 2 stycznia 2012

Mleczna kanapka

Przepis na mleczną kanapkę widziałam na blogu Dorotuś  ale nie  byłam do niego przekonana. Bratowa zrobiła go na święta i bardzo mi posmakował. Postanowiłam go upiec na sylwestrową imprezę i tak też uczyniłam . Smakował każdemu a szczególnie małym gościom !



Oryginalny przepis tutaj


a mój  jak w oryginale  bo nie zmieniłam niczego.



Składniki na kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju


Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.


Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego


Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.


Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła


Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.

3 komentarze:

  1. musze go wypróbować
    SMACZNIE WYGLĄDA :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ten przepis też muszę wypróbować :-) Trafiasz w moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś upiekłam. Naprawdę warto.

    OdpowiedzUsuń