poniedziałek, 9 stycznia 2012

Pieczarki w bułce pod serową kołderką

Dziś mi się zachciało  bułeczek z pieczarkami :) Nie chciało mi się jednak wyrabiać ciasta drożdżowego a tym bardziej czekać na jego wyrośnięcie więc  poszłam na łatwiznę ! Ale jaką pyszną łatwiznę... moja mama od lat robi te bułeczki ale jakoś umknęły one mojej pamięci. Ja robię 10 - 12 sztuk bo nie mąż zjada na gorąco ze 4, kolejne 4 zabiera do pracy a reszta zostaje dla mnie ;)

Składniki:
  • 10-12 kajzerek
  • około 500g pieczarek
  • 4-5 sporych cebul
  • około 400 g startego żółtego sera
  • sól,pieprz 
  • bazylia i oregano lub inne przyprawy wedle życzenia 
  • łyżka masła,
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i dusimy i lekko podduszamy na maśle, dodajemy  pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. W między czasie wydrążamy  kajzerki tak by powstała w nich spora dziurka.
Pieczarki odkrywamy zwiększamy ogień odparowujemy powstały soczek. Odparowane pieczarki pieprzymy, i doprawiamy przyprawami.
Do każdej bułki wsypujemy na spód odrobinę sera, wkładamy pieczarki i zasypujemy ponownie serem. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na 5-10 minut tak by ser się ładnie rozpuścił. Podajemy gorące. Na drugi dzień można odgrzać w mikrofalówce  ale i na zimno pysznie smakują.

4 komentarze:

  1. Pysznie i smacznie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolacja idealna. Zimowy wieczór i coś an ciepło z serem. Mniamm...

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekówka :D

    smakówa na buły!!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj bede robić na kolacje ;-) wygladaja przepysznie

    OdpowiedzUsuń