czwartek, 20 czerwca 2013

Młoda kapustka

Uwielbiam letnie, upalne dni... Kocham młode warzywka - ziemniaczki, kapustę... Dlatego często gotuję młoda kapustę z mięsem lub kiełbasą, podaje ją z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulą i posypanymi aromatycznym koperkiem. Na gar pysznej kapuchy dla czterech bardzo głodnych osób 

potrzebujemy:
  • młoda kapusta - 2 szt
  • cebula dymka wraz ze szczypiorem - 2 pęczki
  • koperek - 1 pęczek
  • olej - 3 łyżki
  • łopatka wieprzowa - 700g
  • woda - 700ml
  • przecier pomidorowy - 200ml ( lub koncentrat 2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno dymkę wraz ze szczypiorem. Podsmażyć około 5 minut. Kapustę poszatkować, dokładnie wypłukać, wrzucić do garnka z cebulą. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć chwilke na patelni a następnie dodać do kapusty. Zalać kapustę wodą, dodać przyprawy i gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier i posiekany koperek. Podawać z ziemniakami

2 komentarze: