niedziela, 17 listopada 2013

Cebularze Dżastiny


Składniki - ciasto:
3 szklanki mąki pszennej 
1/4 kostki drożdży ( około 25g)
3/4 szklanki mleka
1/3 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy 
Składniki - farsz:
5 dużych cebul
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatułowej
pół łyżeczki cukru
30g żółtego sera
3 łyżki śmietany 


Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki oraz połowy ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut aż urośnie.
Do miski przesiewamy resztę mąki, wlewamy zaczyn i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości( około 1 - 1,5h)
Kiedy ciasto rośnie zabieramy się za farsz:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą. Cebulę podsmażamy aż się zezłoci, dodajemy przyprawy do smaku.Dodajemy śmietanę i dusimy w niej chwilkę cebulę aż zmięknie.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. Formujemy zgrabne kulki, rozpłaszczamy je na płaskie placki i zostawiamy na około 30 minut aż podrosną. W każdym placku robimy mały dołek i wkładamy w niego farsz. Posypujemy startym uprzednio żółtym serem.
Pieczemy w 190 stopniach przez około pół godziny ( aż nabiorą rumianego koloru)
SMACZNEGO!!

3 komentarze:

  1. Mmmm palce lizać, wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie tu u Ciebie. Super te cebularze Ci wyszły!!

    OdpowiedzUsuń