piątek, 22 listopada 2013

Zupa z soczewicy z makaronem

Składniki:
250 g soczewicy czerwonej
2 cebule
1 łodyga selera naciowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów krojonych
1.2 łyżeczki pieprzu chilli cayenne 
200 g makaronu małe "małe muszelki"
sól i pieprz do smaku
1 kulka mozzarelli 
3 szklanki wody
1 liść laurowy
natka pietruszki 1 pęczek
kwasek cytrynowy
Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie  z 1 obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym. Drugą  cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i  dalej smażymy około 10 minut. Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy 1 pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.

czwartek, 21 listopada 2013

Chałka


Składniki:
3,5  szklanki mąki
0,5 kostki drożdży
100 ml mleka
3,5 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
100 ml wody
1 płaska łyżeczka soli

+ 1 jajko do posmarowania

KRUSZONKA:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki

Z drożdży, 0,5 łyżki cukru, 2 łyżek mąki oraz ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn.Odstawiamy na chwilkę aż zacznie buzować. Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, robimy dołek i dodajemy zaczyn, sól, pozostały cukier i roztrzepane jajko oraz przegotowaną , letnią wodę. Wyrabiamy ciasto. Masło rozpuszczamy w rondelku i stopniowo dodajemy do ciasta . Wyrabiamy aż zacznie odstawać od miski. Zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( u mnie 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrabiamy aby je odgazować. Dzielimy na 3 lub 4 części ( zależy jak chcemy zaplatać) u mnie 3 , formujemy  wałki i zaplatamy chałkę w warkocz. Przekładamy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę i rozbełtać jajko do wysmarowania oraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
KRUSZONKĘ robi się banalnie prosto, do masła dodajemy mąkę i cukier i rozcieramy w palcach składniki aby powstały gudki. 
Napuszoną chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut . Kolor ma być mocno brązowy. 

środa, 20 listopada 2013

Surówka z pora

Składniki:
2 pory
2 marchewki
1 jabłko
płaska łyżka majonezu
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz do smaku

Białe części porów kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Z jabłuszkiem postępujemy tak samo. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez oraz sok z cytryny. Sól i pieprz do smaku. Pyszności!!! 
Życzę smacznego :)

wtorek, 19 listopada 2013

Mini pizze


składniki:
50g drożdży
3i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 jajko
5 łyżek oleju
mały słoik koncentratu pomidorowego
bazylia, oregano , tymianek
200 g szynki
200 g sera żółtego
Przygotowujemy rozczyn (drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy wodą dodajemy łyżkę kopiastą mąki).Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce i kiedy podrośnie mieszamy go z pozostałą mąka , jajkiem oraz oliwą. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość miękkie, jeżeli jest zbyt twarde należy dodać odrobinę letniej wody i dalej wyrabiać do uzyskania pożądanego efektu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy je tak aby powstały nam prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 na 15 cm.Każdy prostokąt smarujemy cienko koncentratem i posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Układamy szynkę, ser i zwijamy jak roladę i kroimy plastry grubości około 2 cm. Powstałe pizzetki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut( do zezłocenia)

SMACZNEGO!!!

niedziela, 17 listopada 2013

Cebularze Dżastiny


Składniki - ciasto:
3 szklanki mąki pszennej 
1/4 kostki drożdży ( około 25g)
3/4 szklanki mleka
1/3 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy 
Składniki - farsz:
5 dużych cebul
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatułowej
pół łyżeczki cukru
30g żółtego sera
3 łyżki śmietany 


Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki oraz połowy ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut aż urośnie.
Do miski przesiewamy resztę mąki, wlewamy zaczyn i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości( około 1 - 1,5h)
Kiedy ciasto rośnie zabieramy się za farsz:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą. Cebulę podsmażamy aż się zezłoci, dodajemy przyprawy do smaku.Dodajemy śmietanę i dusimy w niej chwilkę cebulę aż zmięknie.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. Formujemy zgrabne kulki, rozpłaszczamy je na płaskie placki i zostawiamy na około 30 minut aż podrosną. W każdym placku robimy mały dołek i wkładamy w niego farsz. Posypujemy startym uprzednio żółtym serem.
Pieczemy w 190 stopniach przez około pół godziny ( aż nabiorą rumianego koloru)
SMACZNEGO!!

czwartek, 31 października 2013

Tagliatelle ze szpinakiem

1 opakowanie włoskiego makaronu tagliatelle
1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego
4 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
masło 1 łyżka

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy około 2 minuty. Wrzucamy rozmrożony i lekko odciśnięty szpinak oraz kostkę rosołowa. Smażymy mieszając aż kostka się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy do wcześniej ugotowanego makarony i mieszamy tak by szpinak oblepił każdą wstęgę makaronu. 

Smacznego!

środa, 30 października 2013

Szarlotka I

300g mąki pszennej
150g margaryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
½ op cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cynamonu
500 g jabłek szara reneta

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysypać na stolnicę. Dodać margarynę i porządnie posiekać nożem. Dodać cukry oraz kwaśną śmietanę i zarobić nożem ciasto. Następnie szybko zagniatamy ciasto i chowamy do woreczka foliowego. Schładzamy około godziny w lodówce. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na grubej tarce jarzynowej. Podsmażamy na łyżeczce masła. Można dodać łyżkę cukru jeżeli jabłka są bardzo kwaśne. Dodajemy cynamon i smażymy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mała tortownicę ( u mnie 18 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.. Dno wykładamy połową ciasta. Nakładamy na nie jabłka i zakrywamy drugim plackiem. Pieczemy około 40 minut aż się zezłoci wierzch.