Składniki:
- około 2,5 l wody,
- 1 spora marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 1 duże udko z kurczaka,
- kilka ziemniaków,
- mały woreczek ogórków kiszonych,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
- odrobina koperku
Udko myjemy i wkładamy do garczka. Zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy pietruszkę w całości. Gotujemy az pietrucha będzie miękka i wyrzucamy ją. Marchewkę trzemy na grubych oczkach i dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczke i wrzucamy do zupy. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu. Ogórki trzemy na tarce na grubych oczkach, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupki. Gotujemy az ziemniaki będą miękkie. Pod koniec doprawiamy woda z ogórków, sola i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną i zupa gotowa!!! Ugotowanie zajmuje około 50 mionut do godziny.
Lubię ogórkową , ale był czas ,że mi nie smakowała , Twoja wygląda na taką ,że od razu chce sie spróbować... :)
OdpowiedzUsuńWyglada rewelacyjnie , az sie glodny zrobilem , ... lece do sklepu po ogoreczki
OdpowiedzUsuńdzieki za pomysl i pozdrawiam