Kilka różyczek kalafiora
Kilka różyczek brokuła
pół białej części grubego pora
1 łyżka masła
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatułowej
50g sera żółtego.
sól i pieprz do smaku
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy
sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze wrzucamy umyte różyczki
kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania.
Odcedzamy na sicie. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy
brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę.
Odcedzamy. Pora kroimy w grube półtalarki.
Małą tortownicę lub naczynie
żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Opruszamy lekko
solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku,
dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż zacznie bąblować.
Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak aby nie było
grudek. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą,
pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser,
mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Wstawiamy do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej
skorupki ( około 30 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz