Ciasto:( na 2 pizze 30 cm)
- 20 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki mleka,
- 3/4 szkl letniej wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 2,5 szkl mąki pszennej,
- 2 duże cebule
- 500g pieczarek
- ser żółty ( według uznania)
- sól, pieprz, oregano,bazylia,
- kilka plasterków bekonu i szynki
- keczup,
Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i dusimy kilka minut. Pieczarki kroimy i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy az zmiękną. Odparowujemy wodę. Dodajemy oregano i bazylię. Zostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć w nie wielkim naczyniu, posypać cukrem, dodać letnie mleko oraz łyżeczkę mąki i zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na około 10 minut. Mąkę przesiać do miski,dodać sól. Zrobić na środku dołek i wlać do niego zaczyn, oliwę, oraz stopniowo dodawać wodę ( ciasto ma być dość rzadkie i kleiste ) Dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, dzielimy na dwie części i formujemy dwa blaty o wielkości około 30 cm.Smarujemy keczupem. Nakładamy warstwę pieczarek, kładziemy szynkę oraz bekon i wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na około 12 minut( zależy od piekarnika dlatego trzeba sprawdzać zeby pizza była nie do końca jeszcze upieczona) wyciągamy posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 3 minut. wyciągamy i podajemy pyszną i pachnącą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz