czwartek, 15 marca 2012

Pizza z bekonem, szynką i pieczarkami

Ciasto:( na 2 pizze 30 cm)
  • 20 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3/4 szkl letniej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2,5 szkl mąki pszennej,
Farsz:
  • 2 duże cebule
  • 500g pieczarek
  • ser żółty ( według uznania)
  • sól, pieprz, oregano,bazylia,
  • kilka plasterków bekonu i szynki
  • keczup,

    Wykonanie: 
    Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i dusimy kilka minut. Pieczarki kroimy i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy az zmiękną. Odparowujemy wodę. Dodajemy oregano i bazylię. Zostawiamy do przestygnięcia.


    Ciasto:
    Drożdże rozkruszyć w nie wielkim naczyniu, posypać cukrem, dodać letnie mleko oraz łyżeczkę mąki i zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na około 10 minut. Mąkę przesiać do miski,dodać sól. Zrobić na środku dołek i wlać do niego zaczyn, oliwę, oraz stopniowo dodawać wodę ( ciasto ma być dość rzadkie i kleiste ) Dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, dzielimy na dwie części i formujemy dwa blaty o wielkości około 30 cm.Smarujemy keczupem. Nakładamy warstwę pieczarek, kładziemy szynkę oraz bekon i wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na około 12 minut( zależy od piekarnika dlatego trzeba sprawdzać zeby pizza była nie do końca jeszcze upieczona) wyciągamy posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 3 minut. wyciągamy i podajemy pyszną i pachnącą :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz