FASZEROWANE BAKŁAŻANY.
Składniki:
- 3 średniej wielkości bakłażany,
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 10 pieczarek,
- 3 małe cebule lub 2 średnie,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 jajka,
- 1 czerwona papryka,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka wegety lub innego warzywka ;)
- 2 łyżki pieprzu,
Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy środki, lekko solimy.
Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Pieczarki drobniutko siekamy, ja to robię w malakserze więc jest naprawdę drobno :). Posiekane dodajemy do naszej miski z mięsem i pietruchą.Do tego dodajemy jeszcze drobniej posiekaną cebulę i czosnek, drobno posiekaną paprykę i wbijamy oba jajka.Wszystko mieszamy łapką najlepiej bo to jak od dawna wiadomo najlepsze mieszadło :) dodajemy przyprawy i dalej mieszamy. Kiedy się wszystkie składniki ładnie połączą będzie to wyglądało tak:
Nie zbyt apetycznie wygląda takie wybełtane ale smakuje rewelacyjnie :) wiem bo jadłam :D Bo i tą przygotowaną mięsno warzywną masą faszerujemy nasze bakłażanki śliczniaste..mmmm.... blachę wykładamy folią aluminiową i układamy nafaszerowane bakłażany. wstawiamy do pieca na około 45 minut w temperaturę 180 stopni.
Po upieczeniu można podać z keczupem ( to oczywiście ci co się nie odchudzają) lub zjeść samo bo jest pyszne!!!
No to smacznego !!
Pyszne też jadłam :))
OdpowiedzUsuńTeż robiłam bakłażany faszerowane indykiem ostatnio - więc wiem, że są pyszne! Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
OdpowiedzUsuń