czwartek, 3 stycznia 2013

Ziemniaczana tarta z tunczykiem

Ziemniaczana tarta z tunczykiem


składniki:
ciasto
5 dużych ziemniaków,
25 g masła
około 6 łyżek mąki
Farsz:
1 łyżka oleju
1 dymka posiekana,
2 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
pół puszki kukurydzy
150 ml mleka
3 jajka
pęczek koperku,
sól i pieprz do smaku
250 g sera żółtego startego

wykonanie:
Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy i ugniatamy tłuszkiem, dodajemy mąkę oraz masło. Zagniatamy ciasto.Ciasto układa w formie na tartę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Cebulkę, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut.Rozkładamy Na podpieczonej dolnej warstwie. Odsaczamy tuńczyka z zalewy, i układamy na podsmażonej papryce.Posypujemy kukurydzą. Roztrzepujemy jajka z mlekiem sola i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zalewamy tartę.Posypujemy serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze około 200 stopni. Dekorujemy i gotowe!!!

4 komentarze:

  1. zdecydowanie mam smaczek! :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że widziałem ciekawsze wpisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wątpię, że widziałeś ciekawsze wpisy :) ale ten przepis naprawdę wart jest polecenia :)

    OdpowiedzUsuń